Leuker, lichter en levendiger

De afgelopen periode deed ik mee aan de creatieve challenge #12dagencreatief, georganiseerd door Loes Vork. Een erg leuk project waarin Loes samen met 7 andere creatievelingen je elke dag een e-mail vol met inspiratie stuurt rondom het thema verbinding.  Zo kun je elke dag kiezen waar je mee bezig wilt gaan. Eén van de opdrachten was van Christine de Vries van Shodo. De vraag was om 10 minuten lang intuïtief afbeeldingen te zoeken en van de drie afbeeldingen die je aanspraken een collage te maken in de vorm van een drieluik.  Een drieluik dat uiteindelijk verwijst naar een verhaal uit jouw leven. Bij elk beeld werd je uitgenodigd om een tekst te schrijven door bezinnend te schrijven. Ik deel hier aan het begin van het nieuwe jaar, mijn verhaal bij het drieluik dat ik maakte.

beeld eerste tekst

Hoe kom ik van het leven in een zwart/grijze wereld naar het leven in een wereld in kleur? Hoe wordt het leven weer levendiger en kleurrijker? Hoe raak ik verlost van de zwarte en zware onderstroom die er vaak is en vooral was? Een onderstroom die mij de afgelopen 10 jaar aldoor omlaag trok, moe maakte en uitputte. Naar een plek waar niks kan groeien en bloeien, dor en doods. Tegelijkertijd is gedwongen rust en stilstand nodig om te kunnen verteren en dus verder te kunnen. Een natuurlijk onderdeel van de cyclus van het leven.

Net als de herfst/winter periode van afsterven, ondergronds gaan en afwachten. In de antropologie noemen ze dat de ‘liminale’ fase. Zie hierover mijn blog Tussentijd. Er zijn momenten in deze periode, dat je je niet kunt voorstellen dat er nog kleur zal zijn. Alles is grauw, mistig, koud en uitgestorven. En toch even later is de kleur weer helemaal terug. Daarin geloven en op vertrouwen, dat is het moeilijkste dat er is, heb ik ervaren.

beeld kaarsHet enige dat verandering teweeg kan brengen in die situatie is het licht. Licht geeft hoop. Licht verwarmt en laat dat wat ontkiemen moet zich ontwikkelen. Licht maakt alles lichter, letterlijk. Het brengt verlichting en jaagt de wanhoop en het zware weg.

Als je in het bos loopt zijn er in de winter vaak geen kleuren te vinden, maar zodra de zon verschijnt, dan is er vaak meer kleurenpracht dan je voor mogelijk had gehouden. Licht is essentieel voor ontwikkeling, groei, transformatie.  Het leven voelt, is en wordt met licht letterlijk lichter, levendiger en leuker.

beeld huis in zonTen volle leven: uitbundig vanuit een thuis in jezelf, stralend er mogen zijn. Kleurrijk en het leven volledig nemen en koesteren. Levenskracht uitstralen. Het duurt even voordat ik van de eerste afbeelding naar de laatste kon komen. Het duurde bij mij meer dan 10 jaar. En nog steeds vind ik het lastig om het leven volledig te leven met alle kracht, talenten, potentie en energie die in me is. Kan ik het wel vertrouwen? Word ik niet teruggefloten of veroordeeld? Zak ik niet weer in een zwart gat? De stemmetjes die ik zo goed ken, manifesteren zich dan heel duidelijk. En tegelijkertijd weet ik dat nieuwe gewoonten mogen ontstaan en zich ontwikkelen. Nieuwe kansen, perspectieven en mogelijkheden die me sterker maken als het zwarte zich toch weer aandient. Want uiteindelijk wordt het lichter, leuker en levendiger.

Wil je ook eens een collage maken en daarbij creatief schrijven? Ontdekken wat er aan creatiefs en intuïtiefs in je leeft? Kijk wat er mogelijk is op de website: https://zelfsprekend.nu/collages-maken/ 

Groet Helena 🔆

N.B. de afbeeldingen in mijn drieluik kwamen uit de tijdschriften: de Vezel, de Flow en de Happinez.