Het belang van je voornaam!

Toen ik in 1966 werd geboren kreeg ik de welluidende namen Hélène Sophia Sita mee. Vernoemd naar, jawel, twee oma’s en een overoma. Oma Lena Brauckman, de moeder van mijn moeder. Sophia Johanna van Ingen, de oma van mijn moeder en Sietske Assies, de moeder van mijn vader. Ik werd geen Lena of Helena genoemd, maar Hélène om de franse Hugenotenafkomst van mijn moeders kant niet te verloochenen. Toen ik naar de lagere school ging, schreven mijn ouders me in als Heleen. 

Tijdens mijn burn-out ben ik wat meer in de historie van de familie gedoken en toen bleek dat mijn betovergrootmoeder aan moeders kant ook Helena heette: Helena van der Kwast. En haar oma Helena Kool. Net als eigenlijk mijn oma die naar hen vernoemd was, Helena werd Lena. Daarom noem ik mijzelf sinds 2018 Helena. Want die naam paste beter bij wie ik toen geworden was. Heleen werd Helena.  Want wat is het belang van je voornaam eigenlijk? 

Door een naam te krijgen bij je geboorte word je een persoon, kun je aangesproken worden en ben je ‘uniek’ en herkenbaar, zeker in combinatie met je achternaam. Kun je jezelf presenteren in de wereld en ben je vindbaar op het www.  Maar namen hebben ook betekenissen. En het is mooi om te kijken of je je herkent in je naam en of die betekenissen samenvallen met je identiteit. Na de diepste dalen van mijn burn-out was ik zo veranderd dat het voor mij ook tijd werd voor een nieuwe naam. En veranderde ik in 2018 Heleen in Helena. 

In mijn geval  lijkt het wel of ik steeds meer doorgroei naar de betekenissen van mijn welluidende namen. Want Helena betekent de lichtbrenger. Sophia betekent levenswijsheid en Sita metgezel. Oftewel: De metgezel met levenswijsheid die licht brengt!. 

In de inspiratiesessies Werken met je levensverhaal, die ik komende tijd geef, gaan we o.a werken met je voornaam. Met korte en speelse oefeningen verkennen we wat je voornaam voor je betekent en schrijf je er een korte tekst over. Een eerste stap om je levensverhaal te verkennen. Zo schreef ik over mijn naam Helena een naamgedicht. Een simpele oefening waarin je veel kunt verkennen en uitdrukken.

HELENA
H
elena de lichtbrenger
Eigenwijs en op eigen wijze
Levenwijsheid delen
Ervaren van verbinding
Niemand buitensluiten
Altijd samen optrekken
HELENA
Groet Helena 🔆